Jason Padgett: Vânzătorul de mobilă transformat brusc intr-un geniu al matematicii după o lovitura la cap!

În 2002, doi bărbați l-au atacat pe Jason Padgett – un vânzător de mobilă din Tacoma, Washington, care era foarte puțin interesat de mediul academic – în afara unui bar de karaoke, lăsându-l cu o comoție severă și tulburare de stres post-traumatic. Dar incidentul l-a transformat și pe Padgett într-un geniu matematic care vede lumea prin lentila geometriei.

Jason Padgett
Amabilitatea imaginii: Livescience

Ciudatul caz al lui Jason Padgett

Jason Padgett
Jason Padgett

În septembrie 2002, doi bărbați l-au atacat cu sălbăticie pe Jason Padgett în fața unui bar de karaoke, lăsându-l cu o comoție severă și tulburare de stres post-traumatic. Însă incidentul i-a deschis o ușă ascunsă în mintea lui Padgett, care s-a transformat într-un geniu matematic, care poate vedea lumea prin lentila geometriei.

Padgett, un vânzător de mobilă din Tacoma, Washington, care avea un interes foarte mic pentru universitari, a dezvoltat abilitatea de a vizualiza intuitiv obiecte matematice complexe și concepte de fizică. Vătămarea, deși devastatoare, pare să-i fi deblocat o parte din creier care face ca totul din lumea sa să pară că are o structură matematică.

Acum, el poate vedea forme și unghiuri peste tot în viața reală – de la geometria unui curcubeu, până la fractalele din apă în spirală pe o scurgere, ceea ce este foarte frumos, potrivit lui Padgett.

Jason Padgett
„Văd această imagine în ochiul minții mele, acum în 3-D, de fiecare dată imaginează-mi cum se mișcă mâna mea prin spațiu-timp.”

Padgett, care în 2014, a publicat un memoriu cu Maureen Seaberg numit „Lovit de geniu” este unul dintr-un set rar de indivizi cu sindromul savant dobândit, în care o persoană normală dezvoltă abilități prodigioase după o vătămare gravă sau o boală. Alți oameni au dezvoltat abilități muzicale sau artistice remarcabile, dar puțini oameni au dobândit facultăți de matematică precum cele ale lui Padgett.

Acum, cercetătorii au descoperit ce părți ale creierului omului au fost repuse în funcțiune pentru a permite astfel de abilități savante, iar descoperirile sugerează că astfel de abilități pot sta latente în toate creierele umane.

Iată ce i s-a întâmplat lui Jason Padgett

Înainte de rănire, Padgett era un vânzător de mobilă căruia nu-i păsa prea mult de nimic, dincolo de petreceri și agățarea fetelor. Nu progresase dincolo de pre-algebră în studiile sale de matematică. Padgett spunea ca a copiat mereu, și n-a deschis în viața lui o carte. Apoi, o noapte fatidică l-a schimbat pentru totdeauna!

Padgett își amintește că a leșinat pentru o fracțiune de secundă și că a văzut o sclipire puternică de lumină. Doi tipi au început să-l bată, lovindu-l cu piciorul în cap în timp ce încerca să lupte. Mai târziu în acea noapte, medicii au diagnosticat lui Padgett o comotie severă și sângerarea rinichilor și l-au trimis acasă cu medicamente pentru durere, a spus el.

La scurt timp după atac, Padgett a suferit PTSD (tulburare de stress post-traumatic) și anxietate socială debilitantă. Dar, în același timp, a observat că totul arăta altfel. El își descrie viziunea ca „rame fine de imagini cu o linie care le conectează, dar totuși la o viteză reală, totul având un aspect pixelat”.

Padgett avea literalmente o mie sau mai multe desene de cercuri, fractale, fiecare formă pe care el reușea să o deseneze. A fost singurul mod în care a reușit să comunice eficient ceea ce vedea.

Jason Padgett Desen
Lui Jason îi place să deseneze cercuri formate din tot mai multe triunghiuri, ceea ce se referă la el ca o ilustrare a pi.

Padgett credea că desenele sale „dețineau cheia universului” și erau atât de importante încât trebuia să le ducă peste tot cu el. Într-o zi într-o călătorie rară, a fost abordat de un bărbat care l-a observat pe Padgett cu desenele sale și i-a spus că arată matematic.

„Încerc să descriu structura discretă a spațiului-timp bazată pe lungimea lui Planck (o mică unitate de măsură dezvoltată de fizicianul Max Planck) și găurile negre cuantice”, Îi spuse Padgett. S-a dovedit că omul era fizician și a recunoscut matematica la nivel înalt pe care o desenează Padgett. El l-a îndemnat să urmeze un curs de matematică, ceea ce l-a determinat pe Padgett să se înscrie la un colegiu comunitar, unde a început să învețe limba de care avea nevoie pentru a-și descrie obsesia.

Lui Padgett nu-i place conceptul infinitului, pentru că vede fiecare formă ca o construcție finită a unităților din ce în ce mai mici care abordează ceea ce fizicienii se referă la lungimea Planck, considerată a fi cea mai scurtă lungime măsurabilă.

Cei doi atacatori

Cei doi bărbați care l-au atacat în acea noapte fatidică de septembrie nu au fost niciodată condamnați, în ciuda faptului că Padgett i-a identificat și a depus acuzații. Ani mai târziu, însă, unul dintre bărbați, Brady Simmons, i-a scris lui Padgett să-și ceară scuze în timp ce urma un tratament pentru dependența de droguri eliberate pe bază de rețetă, în urma unei tentative de sinucidere. Într-un sens, două vieți au fost schimbate în anii care au urmat atacului.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on print
Print

Inainte de a pleca, te rugam sa vizitezi si pagina noastra de Facebook sau canalul YouTube. Multumim!

eu_slayer_light

Multumim pentru vizita!

REVINO CURAND!