De ce erau pisicile sacre in Egiptul antic?

Care este primul lucru care îți vine în minte când te gândești la Egiptul Antic sau la oamenii din această regiune? Piramidele? Tablouri vechi? Sfinxul? Heroglifele? Desigur, toate aceste lucruri sunt incredibile, dar dacă te uiți atent, vei observa că unul dintre cele mai interesante aspecte ale Egiptului Antic este obsesia societății pentru pisici.

De ce erau pisicile sacre în Egiptul antic? 6
Bastet, o zeiță felină a vechii religii egiptene care a fost venerată cel puțin încă din a doua dinastie, 

În anumite moduri, vechii egipteni venerau multe animale care împărtășeau mediul lor. Pisicile, în special, s-au bucurat de o poziție foarte specială în casele și inimile multor oameni din acea regiune. Deși adorau multe alte animale, pisicile erau preferatele lor.

Vechii egipteni adorau pisicile într-o asemenea măsură încât deseori acordau prioritate siguranței felinelor lor înainte de a lor. De exemplu, dacă pisica, animalul de companie al familiei ar muri, și-ar rade sprâncenele pentru a jeli și vor continua să facă acest lucru până când sprâncenele vor crește din nou.

Drept urmare, putem să ne oprim o clipă și să reflectăm la motivele pentru care egiptenii și-au adorat atât de mult pisicile. În general, vechii egipteni venerau pisicile din două motive: în primul rând, protejau culturile de șobolani și, în al doilea rând, erau întotdeauna puternic înrădăcinate în credințele și sistemele de credințe egiptene antice.

Asigurarea siguranței alimentare

De ce erau pisicile sacre în Egiptul antic? 7
Sarcofag al pisicii prințului Thutmose, expus la Muzeul de Arte Frumoase din Valenciennes, Franța.

Se spune că pisicile au fost domesticite în urmă cu aproximativ 10,000 de ani în Egipt, după ce unele feline au fost pierdute în ferme. Comunitățile egiptene antice erau predominant agrare și se confruntau cu provocări semnificative în a-și păstra produsele în siguranță împotriva intrușilor, cum ar fi șobolanii și șerpii. Deci, într-o perioadă în care alimentele erau rare, pisicile îndeplineau o funcție importantă în asigurarea siguranței alimentelor.

Vechii egipteni au descoperit încă de la început că pisicile sălbatice le pot salva recoltele prădând dăunători invazivi. Multe familii au început în curând să ofere hrană pisicilor pentru a le determina să le viziteze casele mai des. Aproape toate familiile egiptene au început să aibă pisici la un moment dat, ceea ce a ajutat la menținerea șobolanilor și a altor dăunători la distanță.

Acest parteneriat a devenit cunoscut ca o relație simbiotică sau reciprocă, atât pisicile, cât și egiptenii beneficiind de aceasta. Pisicilor le place să trăiască cu oamenii, deoarece le-a furnizat hrană (viermi și alimente lăsate de oameni), precum și capacitatea de a evita riscuri, cum ar fi prădătorii mari. Egiptenii, pe de altă parte, aveau acum un sistem complet gratuit de combatere a dăunătorilor!

Așa că nu a durat mult până când fermierii, țăranii, marinarii și comercianții migranți (adică practic toți) să ducă pisici domestice oriunde au mers. Și așa au fost introduse pisicile în diferite locuri din Egipt.

Influența miturilor și credințelor în popularitatea crescândă a pisicilor

De ce erau pisicile sacre în Egiptul antic? 8
John Reinhard Weguelin – Funeraliile unei pisici egiptene. 

Pe lângă capacitatea lor de a controla înmulțirea rozătoarelor, pisicile erau, de asemenea, cunoscute ca fiind importante din punct de vedere spiritual. De exemplu, mulți egipteni credeau că dacă o pisică apăre în visele lor, este fi un semn puternic că norocul este pe drum.

Pisicile erau, de asemenea, strâns asociate cu diferite religii din Egiptul antic. De exemplu, una dintre cele mai vechi zeități egiptene era zeița Mafdet, care semăna cu un ghepard. A fost adorată de persoanele care căutau protecție împotriva prădătorilor de moarte, cum ar fi șerpii, și era cunoscută și ca reprezentant al justiției.

Devoțiunea vechilor egipteni față de pisici a fost enormă

De ce erau pisicile sacre în Egiptul antic? 9
Potrivit lui Polyaenus, soldații persani ar fi folosit pisici – printre alte animale sacre egiptene – împotriva armatei faraonului. Pictura lui Paul-Marie Lenoir, 1872.

Cea mai mare dovadă a devotamentului vechilor egipteni față de pisici a fost văzută la bătălia de la Pelusium (525 î.Hr.), când regele Cambise II al Persiei a cucerit Egiptul. Se spune despre Cambyses că știa despre dragostea vechilor egipteni pentru pisici, atât de mult încât a decis să valorifice această devoțiune în beneficiul său în timpul războiului. La acea vreme, el le-a cerut oamenilor să adune cât mai multe pisici și să picteze și imagini cu pisici pe scuturile lor de luptă.

Când armata persană a început să se îndrepte spre Pelusium, mai multe pisici au fost aruncate spre egipteni, în timp ce celelalte au fost ținute în brațele soldaților persani. Egiptenii erau atât de ezitanți să se angajeze în război (de teamă să nu rănească pisicile) încât s-au supus înfrângerii și au permis persanilor să cucerească regatul egiptean.

Cel mai fascinant aspect din toate acestea este că au existat mai multe reglementări pentru a proteja pisicile în vremurile străvechi. De exemplu, dacă o persoană ucide accidental o pisică, pedeapsa  putea fi moartea. Comerțul și exportul pisicilor în alte țări erau, de asemenea, interzise.

De asemenea, pisicile erau menite să fie mumificate după ce au murit, iar proprietarii lor erau obligați să le pună hrană în mod regulat. Pisicile și proprietarii lor erau uneori îngropați împreună pentru a demonstra profunzimea devotamentului lor.

Acum, că știi de ce egiptenii adorau pisicile, le poți trata cu un pic mai mult respect data viitoare când o vezi pe stradă, așa cum civilizațiile antice făceau acum mii de ani.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on print
Print

Inainte de a pleca, te rugam sa vizitezi si pagina noastra de Facebook sau canalul YouTube. Multumim!

eu_slayer_light

Multumim pentru vizita!

REVINO CURAND!