Cele mai misterioase 10 descoperiri făcute în gheața eternă din Arctica și Antarctica

Odată cu schimbările climatice globale, gheața eternă a polilor nordici și sudici ai Pământului se topește treptat, iar ghețarii antici ne oferă noi surprize în fiecare an.

Unele dintre descoperiri devin indicii încântătoare asupra misterelor trecutului uman, ne întorc obiecte pierdute în timp sau povestesc despre anomalii incredibile pe care nici cei mai renumiți oameni de știință din lume nu le pot explica.

Recent, omenirea și-a îndreptat din ce în ce mai mult privirea spre spațiu, dar există încă multe colțuri neexplorate pe Pământ, iar unul dintre astfel de locuri, bogat în secrete încântătoare, este Cercul Polar și Antarctica. Gheața eternă continuă să se topească și acest proces permite descoperiri incredibile, care pot fi la fel de încântătoare, misterioase sau chiar terifiante.

Nordul nemilos poate fi un loc foarte formidabil și intimidant, pentru că încă nu știm atât de multe despre el. Oamenii de știință și teoreticienii conspirației se ceartă și se ridiculizează în mod constant pentru diferențele lor de opinii cu privire la majoritatea misterelor din Arctica. Fie că este vorba de urme de civilizații extraterestre sau de fenomene naturale inexplicabile, regiunile frigului etern continuă să tulbure mintea cercetătorilor și teoreticienilor, luptându-se să descopere cele mai interesante descoperiri care apar de sub gheață cu o consistență de invidiat.

Poate că nu vom primi răspunsuri la toate întrebările noastre în curând și majoritatea secretelor din Nord vor rămâne nerezolvate, dar acesta nu este un motiv pentru a închide ochii spre ele. Iată o selecție de 15 dintre cele mai incredibile, ciudate și uimitoare descoperiri făcute în Arctica și Antarctica în ultimii ani.

1 | Topirea gheții eterne poate provoca noi epidemii virale

Cele mai misterioase 10 descoperiri făcute în gheața eternă din Arctica și Antarctica 6
Grave pietre în zăpadă © Wikimedia Commons

Schimbările climatice globale au fost mult timp motivul intensificării topirii gheții polare. Mărimea ghețarilor din Oceanul Arctic scade din ce în ce mai mult în fiecare vară. Ca urmare, din cauza vremii neobișnuit de calde, ghețarii care se topesc eliberează microbi care au hibernat de secole.

În august 2016, un focar neașteptat de antrax a ucis un băiat de 12 ani și a internat 72 de săteni. Cauza epidemiei a fost contaminarea apelor subterane locale cu sucurile cadaverice ale căprioarelor decongelate, care odinioară muriseră din cauza acestei infecții periculoase. Siberienii au suferit pentru că toată apa potabilă din sat a fost otrăvită.

Și iată un alt precedent – în Norvegia, au fost găsite cadavrele a 6 tineri care au murit în 1918 din cauza gripei spaniole, iar un virus perfect conservat a fost găsit în sângele decedatului. Printre experți, există îngrijorarea că mormintele înghețate ale victimelor variolei în viitor vor provoca, de asemenea, focare de virus mortal.

2 | Acești pui au o vechime de 12,000 de ani

Cele mai misterioase 10 descoperiri făcute în gheața eternă din Arctica și Antarctica 7
Un cercetător de la Muzeul Mamutului Yakutsk disecă rămășițele unui cățeluș găsit în Yakutia

În 2001, cercetătorii care s-au dus în nord-estul Yakutia în speranța de a găsi acolo rămășițele unor mamuți antici, au găsit acolo rămășițe perfect conservate de pui din epoca glaciare. Cinci ani mai târziu, Serghei Fedorov, angajat al Muzeului Mondial Mamut de la Universitatea Federală de Nord-Est, a mers la locul descoperirii vechiului cățeluș și a găsit nu unul, ci două corpuri de animale bine conservate din epoca glaciare.

Puii congelați îi pot ajuta teoretic pe oamenii de știință să afle când și unde exact câinii s-au împărțit într-o subspecie separată de lupi și au devenit primele animale îmblânzite din istoria omenirii. Studiul descoperirilor a arătat că puii au murit la vârsta de aproximativ 3 luni și au murit, cel mai probabil, căzând într-o avalanșă.

Oamenii de știință vor folosi rămășițele animalelor descoperite pentru cercetarea cronologiei domesticirii acestei specii, deoarece până în prezent în comunitatea științifică nu există încă un consens cu privire la momentul și locul în care câinii au fost domesticiți pentru prima dată de oameni.

3 | Baza secretă a naziștilor din Arctica

Cele mai misterioase 10 descoperiri făcute în gheața eternă din Arctica și Antarctica 8
Baza abandonată în Arctica.

În octombrie 2016, oamenii de știință ruși au descoperit o bază secretă nazistă în Arctica. Un obiect numit Schatzbraber sau „Vânător de comori” a fost găsit pe insula Alexandra Land și a fost construit la aproximativ un an după invazia germană a Rusiei.

Se pare că baza a fost complet goală în 1944, când oamenii de știință naziști s-au otrăvit cu carne de urs polar. A doua oară oamenii au apărut aici până la 72 de ani mai târziu. Exploratorii polari ruși au descoperit aproximativ 500 de artefacte diferite la bază, inclusiv gloanțe ruginite și documente din cel de-al doilea război mondial, toate acestea fiind ascunse în buncaruri timp de mulți ani. Baza a fost păstrată în stare excelentă datorită temperaturilor extrem de scăzute.

Există versiuni conform cărora obiectul a fost creat pentru a căuta unele relicve și surse de putere antice, în existența cărora Adolf Hitler însuși credea. Cu toate acestea, experții mai sceptici cred că baza secretă le-a furnizat naziștilor informații despre condițiile meteorologice, care ar putea oferi Germaniei avantaje semnificative în planificarea mișcării trupelor, navelor și submarinelor sale. Rușii folosesc acum această insulă pentru a-și construi propria bază militară.

4 | Vechiul virus gigant

Cele mai misterioase 10 descoperiri făcute în gheața eternă din Arctica și Antarctica 9
O secțiune ultra-subțire a unei particule de Pithovirus într-o celulă infectată de Acanthamoeba castellanii observată prin microscopie electronică de transmisie cu îmbunătățire (Julia Bartoli și Chantal Abergel, IGS și CNRS-AMU

În 2014, în gheața eternă din Siberia, cercetătorii au descoperit un virus numit Pithovirus, care se odihnise în frigul neatins de aproape 30,000 de ani și s-a dovedit a fi un agent infecțios necelular cu adevărat gigantic. Descoperirea este recunoscută ca fiind unică, deoarece Pithovirus este cel mai mare reprezentant al virușilor cunoscuți de știința modernă.

În plus, virionii găsiți în Arctica sunt genetic mult mai complexi decât virusurile convenționale. Pitovirusul conține 500 de gene. Apropo, descoperit în 2013, Pandoravirus, recunoscut acum ca al doilea cel mai mare virus de pe planetă, are până la 2,500 de gene. Pentru comparație, HIV conține doar 12 gene. Și mai înfiorător, după 30,000 de ani de hibernare, gigantul virion este încă activ și capabil să infecteze celulele amibei.

Mulți oameni de știință cred că este extrem de dificil să te infectezi cu acest virus preistoric astăzi, deși în condiții optime un astfel de pericol este încă posibil. De exemplu, dacă găsiți corpul unei persoane care a murit din cauza acestei infecții. Un astfel de scenariu este extrem de puțin probabil, însă însăși ideea că microorganisme necunoscute și potențial periculoase se ascund în gheața eternă, în așteptarea zilei descoperirii lor, îi face pe unii experți să se îngrijoreze cu seriozitate.

5 | Anomalie gravitațională găsită în Antarctica sub stratul de gheață

Cele mai misterioase 10 descoperiri făcute în gheața eternă din Arctica și Antarctica 10
Semnale de gravitație

În decembrie 2016, oamenii de știință au descoperit un obiect uriaș ascuns sub gheața eternă a Antarcticii. Descoperirea a fost făcută în zona Landului Wilkes și este o zonă anormală cu un diametru de aproximativ 300 de metri, care are loc la o adâncime de aproximativ 823 de metri. Descoperirea a fost numită anomalie gravitațională Wilkes Land și a fost descoperită într-un crater cu un diametru de 500 de kilometri datorită observațiilor de la sateliții NASA în 2006.

Mulți cercetători speculează că uriașa anomalie este tot ceea ce rămâne dintr-un asteroid preistoric uriaș. A fost probabil de 2 ori (sau, conform altor surse, de 6 ori) mai mare decât asteroidul, din cauza căruia dinozaurii au dispărut odată. Cercetătorii cred, de asemenea, că acest corp ceresc a provocat catastrofa globală care a provocat dispariția permian-triasică în urmă cu 250 de milioane de ani, când au murit 96% din viața marină și aproximativ 70% din creaturile terestre.

Ca întotdeauna, teoreticienii conspirației sunt de altă părere. Mulți dintre ei cred că odată acest crater a fost fie o bază subterană de extratereștri, fie un refugiu secret al îngerilor căzuți din Biblie, sau chiar un portal către partea interioară a Pământului, unde există o lume separată (ipoteza un Pământ gol).

6 | Misterioasa civilizație arctică

Cele mai misterioase 10 descoperiri făcute în gheața eternă din Arctica și Antarctica 11
Puzzleul mumiei siberiene un copil dintr-o civilizație arctică necunoscută.

În 2015, la 29 de kilometri sud de Cercul polar polar, oamenii de știință au descoperit urmele unei misterioase civilizații medievale. În ciuda faptului că descoperirea a fost făcută în regiunea Siberiei, arheologii au stabilit că acest popor era legat de Persia.

Rămășițele au fost înfășurate în blănuri (probabil piei de urs sau de vărul), scoarță de mesteacăn și acoperite cu obiecte de cupru. În condiții de permafrost, corpurile într-un astfel de „ambalaj” au fost mumificate literalmente și, prin urmare, perfect conservate până în prezent. În total, la locul sitului medieval, cercetătorii au găsit 34 de morminte mici și 11 cadavre.

Inițial, s-a crezut că doar bărbații și copiii au fost îngropați acolo, dar în august 2017, oamenii de știință au descoperit că printre mumii există și un corp care a aparținut cândva unei femei. Oamenii de știință au poreclit-o prințesa Polară. Cercetătorii cred că această fată a aparținut clasei înalte, deoarece este până acum singura reprezentantă a sexului frumos descoperit în timpul acestor săpături. Lucrul cu artefacte este încă în desfășurare, deci este posibil să existe încă multe descoperiri uimitoare în fața noastră.

7 | Misterul navelor de război HMS Terror și HMS Erebus

Cele mai misterioase 10 descoperiri făcute în gheața eternă din Arctica și Antarctica 12
Epava HMS Erbus.

Navele bombardiere HMS Terror și HMS Erebus au fost re-echipate special pentru infama expediție dispărută din Arctic, condusă de Sir John Franklin în 1845-1847. Ambele nave aflate sub comanda lui Franklin au pornit într-o călătorie prin regiunile neexplorate din nordul îndepărtat, dar în zona teritoriilor canadiene au fost capturate de gheață și niciunul dintre cei 129 de membri ai echipajului, inclusiv căpitanul însuși, nu m-am întors niciodată acasă.

În 1981-1982 au fost întreprinse noi expediții, al căror scop era explorarea insulelor King William și Beechey (Insula King William, Insula Beechey). Acolo, oamenii de știință au găsit cadavrele unora dintre membrii expediției Franklin, perfect conservate până în prezent, grație procesului de mumificare naturală. Potrivit experților criminalistici, cauza decesului acestor exploratori polari a fost otrăvirea cu conservele de calitate slabă, tuberculoza și condițiile meteorologice severe incompatibile cu viața. În urma examinării rămășițelor, experții au concluzionat, de asemenea, că membrii expediției Franklin au înnebunit la un moment dat literalmente din cauza epuizării și chiar au început să se mănânce reciproc – au fost găsite tăieturi și serifuri suspecte pe corpurile lor, dovezi în favoarea de canibalism.

Apoi, pe 12 septembrie 2014, o expediție în zona strâmtorii Victoria a descoperit epava HMS Erebus, iar exact 2 ani mai târziu (12 septembrie 2016), membrii Fundației de Cercetare Arctică au găsit HMS Terror, și starea aproape perfectă .

8 | Sunete neidentificate emise din fundul Oceanului Arctic

Cele mai misterioase 10 descoperiri făcute în gheața eternă din Arctica și Antarctica 13

În 2016, lângă așezarea eschimosă Igloolik, teritoriul Nunavut (Igloolik, Nunavut), în zona Arcticii canadiene, s-au înregistrat sunete ciudate, venind direct din fund, și înspăimântând chiar și animalele sălbatice care trăiesc în aceste ape .

O echipă de oameni de știință, trimiși de armata canadiană, a trebuit să determine sursa sunetelor și să afle dacă un submarin străin a înotat pe teritoriul statului. Dar, în final, tot ce au găsit a fost o turmă de balene și 6 morsuri. După ce s-au asigurat că semnalele suspecte nu prezintă niciun pericol, militarii au restrâns operațiunea și au părăsit locul.

Originea sunetelor misterioase rămâne încă necunoscută, dar adepții teoriilor conspirației cred în mai multe versiuni fantastice simultan, inclusiv mesaje de la locuitorii Atlantidei mitice, semnale de la o bază subacvatică de creaturi extraterestre sau chiar vocile unor adânci gigantici. animale marine, despre care știința nu a știut încă nimic.

9 | Doline arctice

Cele mai misterioase 10 descoperiri făcute în gheața eternă din Arctica și Antarctica 14
Un membru al unui grup de expediție stă la marginea unui crater nou format în Peninsula Yamal, nordul Siberiei, 9 noiembrie 2014. Mai multe astfel de doline au fost descoperite recent.

Craterele misterioase apar în Siberia de mult timp. Unul dintre cele mai mari astfel de cratere a fost descoperit în anii 1960 și a fost numit craterul Batagayka. Pâlnia se extinde în fiecare an cu aproximativ 15 metri în diametru. În plus, pe coasta de est a peninsulei Yamal au început să apară noi cratere. De exemplu, în dimineața zilei de 28 iunie 2017, păstorii de reni locali au observat flăcări și coloane de fum în apropierea satului Seyakha. În același loc, cercetătorii au descoperit 10 noi cratere arctice.

Explozia tunătoare s-a datorat de fapt încălzirii globale. Gheața veșnică s-a topit recent din ce în ce mai activ și, din această cauză, rezervele de metan sigilate anterior sunt eliberate din sol ici și colo, ceea ce provoacă apariția unor noi defecțiuni.

Dar cum rămâne fără versiuni fantastice ale teoreticienilor conspirației? În cazul pâlnilor, teoreticienii conspirației fac, de asemenea, câteva sugestii destul de interesante. De exemplu, ei cred că craterele sunt fostele baze ale OZN-urilor înghețate care părăsesc periodic Pământul, lăsând în urmă găuri misterioase în solul înghețat. O altă versiune obișnuită spune că craterele arctice sunt poarta de acces către lumea cealaltă.

10 | Găsirea navei fantomă lipsă HMS Thames

Cele mai misterioase 10 descoperiri făcute în gheața eternă din Arctica și Antarctica 15
HMS Thames 

În august 2016, lângă satul Goroshikha, la sud de Cercul polar polar, a fost descoperit vaporul britanic abandonat HMS Thames, despre care se crede că s-a scufundat în 1877. Nava a fost găsită de doi cercetători de la Societatea Geografică Rusă din zona Traseul Mării Nordului. Această rută a fost foarte populară în rândul călătorilor polari la începutul secolului al XIX-lea, dar navigarea de-a lungul ei s-a dovedit adesea nereușită până la începutul secolului al XX-lea.

Nava a fost construită pentru a explora Golful Ob și râul Yenisei și pentru a asfalta cea mai bună rută comercială către țărmurile Rusiei. Echipajul a abandonat această navă după ce a iernat pe coasta Yenisei, deoarece HMS Thames a fost înghețat complet în absența echipajului.

Locomotiva a fost demontată și vândută în părți, dacă este posibil, iar după aceea echipajul acesteia, condus de căpitanul Joseph Wiggins (Joseph Wiggins), s-a întors acasă în Marea Britanie. De acord, există ceva ciudat și trist în descoperirea rămășițelor unei nave care a trecut prin mările nordice în ultimii 140 de ani .

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on print
Print

Inainte de a pleca, te rugam sa vizitezi si pagina noastra de Facebook sau canalul YouTube. Multumim!

eu_slayer_light

Multumim pentru vizita!

REVINO CURAND!